Mentor, Coach dan Guru

Selamat Hari Raya.

Tahun ini suasana agak berbeza. Bulan Ramadhan dan Syawal dipenuhi dengan nota bacaaan dan pertemuan perbincangan berkisar hal ehwal niaga.

Saya didatangi oleh beberapa rakan, bertegur sapa dan bercerita perihal yang pelbagai.

Kisah kali ini berkisar tentang mentor, coach dan guru. Ya, salah satu resipi kejayaan bisnes adalah dengan mencari mentor. Saya ditanya tentang bagaimana saya mencari mentor.

Secara tidak sedar bermentor ini tidak semestinya hanya dengan seorang. Pada kebiasaannya, kita bermentor dengan mereka yang sudah melalui fasa bisnes seperti kita. Ada juga yang memilih mentor yang datang dari industri yang sama. Konsep mentor sudah banyak dimodifikasi. Saya masih menggunakan konsep mentor yang asas.

Mentor – mereka yang sudah melalui perkara yang sama secara hands-on.

Coach – mereka yang mempunyai kepakaran dalam bidang tertentu walaupun tidak mempunyai pengalaman hands-on dalam industri itu

Ya, saya mempunyai mentor, coach dan juga guru dalam bisnes. Namum, pencapaian setiap seorang dalam perjalanan bisnesnya tidak sama meskipun bermentor dan berguru dengan orang yang sama.

Mengaplikasikan apa yang diberitahu oleh mentor melalaui pengalamannya, yang dikongsikan oleh coach melalui kepakarannya serta yang diajar oleh guru dari ketinggian ilmunya itu harus dilakukan dengan bijak.

Fasa perlaksanaan strategi bisnes dengan taktiknya perlu disusun sendiri oleh kita yang bergelar orang bisnes ini.

Saya kira, tidak perlu takut untuk bermentor lebih dengan seorang. Ia adalah baik. Usah keterlaluan. Ambil perkara yang baik.

Membanding dan mengkritik mentor bukan perkara yang dilakukan oleh orang bisnes.

Apabila melalui fasa perjalanan bisnes, adakalanya kita bertukar mentor. Saya pula tidak mengisytiharkan siapa mentor, coach dan guru saya. Namun, apabila ditanya saya akan beritahu. Ilmu yang baik saya kongsikan. Cuma, ubat yang baik untuk saya tidak semestinya baik untuk orang lain. Mungkin dos yang saya perlukan lebih banyak berbanding orang lain.

Pokoknya, apapun nama mereka (mentor, coach, guru), ilmu itu mesti diaplikasi dengan baik. Kita fikirkan jalannya. Rancangkan fasa gerak kerja beserta ‘timeline’nya yang sudah pasti perlu anjal. Boleh berubah jika perlu.

Ada ketikanya, mempelajari ilmu baru, memerlukan kita berkuli dahulu. Ya, saya juga sedang berkuli.

.

 

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.