KEPERLUAN PERIBADI dan KEPERLUAN ORANG LAIN

KERJAYA dan TANGGUNGJAWAB

 

Seringkali apa yang kita fikirkan merupakan perkara yang berasaskan ‘ketakutan’ yang tidak pasti. Kebimbangan seperti ini, biasanya menyebabkan kita mudah resah dan terpengaruh kepada nasihat yang salah daripada orang yang tidak betul.

 

APA AKAN JADI SEANDAINYA…

 

Dalam sebuah temubual bisnes yang saya dengar melalui radio, seorang usahawan itu menjawab soalan dengan tenang.

 

Apabila ditanya, “Sekiranya bisnes sekarang ada yang mahu membeli dan Puan menjualnya, apa pula yang Puan akan lakukan?”

 

“Oh, saya ada banyak perkara lain yang boleh dilakukan. Saya percaya, apabila kena dengan harganya, bisnes ini saya boleh jualkan saja. Ada banyak perkara lain yang boleh dilakukan.”

 

Jawapan yang diberikan dengan penuh keyakinan itu, membuatkan saya berfikir berkali-kali.

 

Selama ini, banyak kisah dan cerita yang didengar berlegar kepada pengembangan dan kelangsungan bisnes. Tidak banyak yang bercakap tentang ‘apa akan jadi andai’, dalam konteks bisnes mahupun keadaan sebenar.

 

Apa juga bidang yang kita lakukan, kebimbangan begini memang sering berlaku dan banyak yang tidak mempunyai asas yang kukuh. Kebolehan individu itu, masih banyak yang boleh diteroka untuk membolehkan kita terus berjalan kehadapan meskipun kita perlu menukar kenderaan atau melalui jalan alternatif.

 

KERJAYA

 

Kerjaya sebagai guru tadika misalnya, membolehkan seseorang itu menemui banyak kemahiran lain. Apabila disoal, “ Seandainya Puan diberhentikan kerja, apa yang Puan akan lakukan?” Biasanya, jawapan yang diberi ialah, “Oh, saya masih boleh mencari kerja sebagai guru tadika di syarikat / tempat lain.”

 

Sebagai seorang CEO syarikat misalnya, kemahiran dan jaringan yang dibina biasanya cukup ampuh untuk membolehkan beliau terus meneroka pasaran atau bidang bisnes yang baru atau membina tim baru.

 

Apabila disoal, “Selepas meletakkan jawatan sebagai CEO syarIkat ini, apa yang Tuan akan lakukan?” Tidak pernah saya mendengar daripada mereka yang professional berkata, “Oh, tidak! Saya tetap mahukan jawatan itu!”

 

Perancangan peribadi dan perancangan pengurusan syarikat adalah dua perkara yang berbeza. Kerjaya yang melibatkan keputusan peribadi dan kerjaya yang melibatkan situasi membuat keputusan dalam syarikat bisnes adalah berbeza dari segi kesan dan impaknya.

 

BAKAT

 

Kerjaya peribadi banyak memberikan kesan kepada diri dan keluarga. Manakala keputusan syarikat melibatkan syarikat lain, rakan kongsi, pemegang saham, rakan niaga, pelanggan, pembekal dan mana-mana pihak yang terlibat secra langsung dengan perkembangan bisnes.

 

Kerjaya bukanlah satu-satunya yang ada pada kita. Jawatan dan pangkat hanyalah salah satu cara untuk menyusunkan tugas dan kerja dalam organisasi tertentu.

 

Selebihnya, BAKAT itu adalah sesuatu yang mampu membawakan kebaikan. Menjadikan kita manusia yang lebih bermanfaat serta membawakan kebaikan.

 

KEMAHIRAN, MINAT dan BAKAT

 

Apa yang sering difokuskan ialah kemahiran. Kemahiran juga tidak menjadi soal. Ia boleh dipelajarinya. Sama ada berbakat atau tidak, semua orang boleh mempelajari sebarang kemahiran yang mereka mahu.

 

Perkara yang membezakannya ialah minat dan bakat. Mereka yang mempunyai bakat tertentu akan mudah menguasai kemahiran berbanding dengan mereka yang kurang berbakat. Namun, seandainya tidak minat dalam bidang itu, bakat itu agak sukar untuk diteroka apatah lagi untuk dikemabangkan.

 

MASA DEPAN

 

Anak-anak dan diri kita juga merupakan entiti yang bakal membentuk masa hadapan. Apakah yang bakal berlaku, ia merupakan ketentuan.

 

Perkara utama ialah menyusun rancangan dan pelan serta bertindak, meskipun kita tidak mempunyai sebarang petunjuk akan kejadian masa hadapan.

 

Keperluan peribadi dan keperluan yang melibatkan kumpulan manusia yang lebih besar, memerlukan kita membuat keputusan.

 

Bijaksana dan adil adalah ciri-ciri manusia.

Kita semua, mempunyainya.

.

Noraminah Omar

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.