MEMBINA AUTORITI

MEMBINA AUTORITI

Menjadi orang yang dikenali dan diterima.

 

Apabila kita mula menceburkan diri dalam satu bidang bisnes yang kita pilih, ia biasanya bermula dengan apa yang biasa dan boleh kita lakukan. Dengan kata lain, kita mempunyai pengalaman dan kemahiran dalam bidang itu.

 

Kita lihat mereka yang berada di sekeliling kita. Ramai yang mempunyai kemahiran menjual dan mempunyai kenalan yang ramai mula menjual barang yang diperlukan oleh orang sekeliling mereka.

 

Menyampaikan modul latihan juga membolehkan kita belajar banyak perkara daripada peserta.
Menyampaikan modul latihan juga membolehkan kita belajar banyak perkara daripada peserta.

 

Ada guru yang sudah dikenali kepakarannya dalam satu-satu bidang pelajaran mula menawarkan perkhidmatan pengendalian kelas untuk bidang itu. Ada tukang masak yang mula menawarkan kelas-kelas masakan dan menulis buku masakan apabila mereka mula dikenali dan sudah ada pengikut sendiri.

 

Bagi kita yang mahu mula menceburkan diri dalam industri bisnes juga tidak dapat lari daripada tugas membina autoriti sebagai orang yang mempunyai autoriti dalam bidang yang kita ceburi.

 

Apabila kita merancang mahu menjual pakaian secara online, kita sudah tahu bahawa kita sudah dikenali dengan kepakaran kira memenuhi citarasa duina fesyen dengan pemilihan bahan (kain) yang mempunyai kualiti tertentu.

 

Dengan adanya nama dalam industri dan sudah mempunyai nama dikalangan pelanggan (tidak kira saiznya), kita sudah mula membina autoriti.

 

Seorang pengamal pendidikan awal kanak-kanak yang sudah mengajar dalam tempoh 3 tahun dan sudah boleh dikira secara rambang sebagai pernah memberikan khidmat kepada sekurang-kurangnya 100 orang kanak-kanak dan sudah dikenali oleh 100 buah keluarga.

 

Dengan ini, guru tadika ini sudah boleh dikatakan mempunyai autoriti dan mempunyai asas yang membolehkan beliau dikenali sebagai pengamal pendidikan kanak-kanak.

 

Noraminah Omar

 

Dunia bisnes memerlukan kita diterima dan dikenali dalam industri. Seandainya kita menceburkan diri dalam bidang bisnes masakan, kita mahu dikenali dan diterima oleh mereka yang ada dalam industri itu. Sekiranya kita merupakan seorang bisnes yang mengusahakan bisnes borong, kita juga mahu diterima dan dikenali oleh mereka yang berada dalam industri borong.

 

Dikenali dan diterima sebagai salah seorang yang berautoriti dalam industei menjadi salah satu faktor untuk kita berjaya dan meneruskan bisnes untuk jangka amsa yang lama.

 

 

Apakah yang boleh dilakukan untuk membina autoriti seperti ini?

  1. Hadir dalam program latihan yang berkaitan.
  2. Sertai program berbentuk pertemuan seperti konferens dan seminar pembentangan kertas kerja.
  3. Menjadi ahli kepada mana-mana dewan pernaiagaan atau persatuan.
  4. Menerima jemputan untuk mengendalikan kelas latihan atau panel forum.
  5. Membina laman web sendiri untuk menulis dan mengemaskini maklumat diri.
  6. Mengemaskinikan maklumat bisnes melalui laman web bisnes.

 

Membina autoriti tidak semestinya memerlukan kita menjadi selebriti. Orang bisnes biasanya banyak membina jenama diri yang memberikannya autoriti untuk bercakap dalam bidangnya melalui pencapaian. Pencapaian ini termasuklah hasil daripada pencapaian bisnes yang diceritakan oleh pihak lain kepada umum.

 

Menjadi ‘highlight’ sebagai satu ikon selebriti tidak menjamin pembangunan jenama diri.

.

Noraminah Omar

.

Teks oleh: Noraminah Omar

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.