SIRI KHAS PENDIDIKAN 3: Kenal Kategori Pelanggan

Kategori pelanggan

 

Ibu bapa adalah merupakan pelanggan utama yang mesti dimuliakan apabila mereka datang ke premis bisnes. Anak-anak pula adalah pelanggan yang perlu disantuni apabila mereka datang bersama.

Ibu bapa era ini adalah mereka yang mempunyai akses kepada maklumat. Sudah pasti mereka sudah menjalankan ‘siasatan’ dan mendapatkan maklumat tentang kita sebelum mereka datang untuk mendapat kepastian. Mereka bercakapa-cakap dengan ibu bapa lain yang menghantar anak ke tadika. Mereka menelefon paling tidak 3 buah tadika untuk membuat perbandingan.

Maka, tidak ada satu pun skrip jualan yang sama boleh digunakan untuk semua pelanggan itu.

.

artikel-3

 

Kategori pelanggan yang berpendidikan akan lebih mudah dimuliakan dengan mendengar dan memahami keperluan mereka. Adakalanya, keperluan dan objektif setiap ibu bapa yang datang adalah berbeza. Ada juga ibu bapa yang tidak pasti apa yang mereka perlu dan mahukan.

Maka, kebijaksanaan kita memainkan peranan penting apabila kita mengusahakan tadika atau sebarang jenis pusat pendidikan lain. Izinkan saya berkongsi satu situasi benar.

Pernah satu ketika sepasang suami isteri menceritakan tentang keperluan meletakkan anak mereka di satu pusat pendidikan yang mempunyai khidmat jagaan. Memandangkan saya tidak dapat memberikan perkhidmatan itu, sebuah pusat pendidikan yang berhampiran telah disarankan untuk memudahkan beliau.

Meskipun saya tahu saya akan kehilangan jualan saya pada hari itu, saya yakin bahawa pasangan itu nanti akan mengingati saya dan tempat bisnes saya itu meskipun beliau tidak menghantar anaknya. Malah, beliau juga telah memberikan nombor telefon saya kepada beberapa ibu bapa yang lain yang berminat untuk mendaftarkan anak mereka.

Pada masa yang sama, saya juga menerima ucapan terima kasih dari pusat pendidikan berkenaan kerana menyarankan mereka kepada pelanggan yang datang ke tempat saya.

Ibu bapa mempunyai dinamik famili yang berbeza. Meskipun mereka sudah mempunyai ramai anak yang ke tadika, mereka masih perlu maklumat baru.

Maklumat baru yang diberikan kepada pelanggan juga meninggalkan kesan ‘nilai’. Apabila pelanggan mendapati bahawa kita tidak bersaing dengan yang lain, malah saling membantu, dengan sendirinya pelanggan akan meletakkan nilai yang tinggi kepada bisnes kita.

Mengenali pelanggan akan memudahkan kita dan menjimatkan masa untuk membuat jualan. Berikan maklumat baru kepada pelanggan.

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.