SIRI KHAS PENDIDIKAN 4: Lebih Mudah, Lebih Nilai

Lebih memudahkan, lebih bernilai

Beberapa keadaan yang mendesak juga membuatkan kita perlu memudahkan urusan pelanggan. Meskipun kita perlu ‘merendah’kan nilai diri, pelanggan akan mengingati nilai yang lebih tinggi tentang diri kita.

Satu ketika seorang ibu menelefon saya memberitahu tentang situasi beliau yang memerlukan bantuan untuk menyusun masa menghantar anak ke datang ke kelas.

.

artikel-4

 

Memandangkan beliau adalah pelanggan yang sudah setahun bersama saya, dan ini adalah anaknya yang kedua, maka saya berjanji kepada beliau untuk mengambil sendiri anaknya pada 3 minggu persekolahan yang pertama.

Malah, pada waktu itu, saya juga perlu membantu anaknya untuk menyesuaikan diri dengan penggunaan tandas semasa sesi pembelajaran. Saya seolah menjadi pemandu dan ‘pembantu’ khas buat anaknya pada masa itu.

Namun, hasilnya adalah perhubungan bisnes yang berpanjangan.

Itu hanya berlaku pada tahun pertama memulakan bisnes. Selepas itu, selepas tim pengurusan bertambah, tugas-tugas operasi harian sudah dijalankan dengan dengan lebih teratur.

Menguruskan pelanggan pada peringkat permulaan bisnes, memang banyak melibatkan pengusaha itu sendiri. Namun, apabila sistem pengurusan mula dibaiki dari masa ke semasa, ianya dijalankan dengan lebih teratur. Pada masa ini, nilai yang terlekat pada diri pengusaha, perlahan-lahan turun kepada sistem dan juga ahli tim dalam syarikat pengurusan bisnesnya.

Pengurusan sistem yang bertambah baik membolehkan hasil khidmat kepada pelanggan bertambah baik. Secara langsung kepuasan pelanggan juga meningkat. Perkara ini, menjadikan nilai bisnes juga meningkat.

Memudahkan urusan pelanggan pada kadar dan dengan cara yang wajar memberikan kesan ‘nilai’ yang tinggi kepada bisnes untuk jangka masa panjang.

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.