SIRI KHAS PENDIDIKAN 10: Mengajar dan Mengurus

Mengajar anak dan mengurus bisnes

 

Bilangan pendiri bisnes pendidikan wanita adalah lebih ramai berbanding lelaki. Namun, setiap bisnes pendidikan yang berkembang dilihat mempunyai rakan niaga lelaki yang menjadi penggerak kepada bahagian bisnes yang lain. Manakala, bahagian pendidikan, kurikulum dan pembelajaran biasanya diuruskan oleh rakan niaga wanita.

 

artikel-10

 

Situasi rakan kongsi dalam bisnes pendidikan banyak dipelopori oleh pasangan suami isteri. Walaupun begitu, ramai juga pendiri bisnes pendidikan yang mempunyai rakan kongsi lain.

 

Mengurus bisnes tidak sama dengan mengajar anak-anak. Penggunaan falsafah dan metodologi pendidikan melibatkan suasana dan latar belakang penerimanya. Mengajar mempunyai teknik dan strategi yang berbeza. Ia tidak boleh digunakan untuk mengurus bisnes.

 

Mengajar anak sendiri tidak sama dengan mengajar anak-anak di persekitaran pembelajaran. Ibu yang sering disebut sebagai tunggak kepada pembelajaran anak-anak, melangkaui konten pembelajaran akademik dan sosial di pusat pendidikan.

 

Mengajar dan mendidik anak dirumah tidak semata-mata kepada hal ehwal akademik. Pelajaran kemahiran hidup dengan sokongan kekuatan emosi adalah menjadi 90% daripada kandungan pembelajaran di rumah.

 

 

PELAJARAN

Kita mempunyai kuasa penuh keatas semua kuasa membuat keputusan apabila mengajar sendiri anak dirumah. Ia tidak berlaku di pusat pendidikan atau mana-mana sekolah.

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.