SIRI KHAS PENDIDIKAN 12: Bisnes & Tanggungjawab Sosial

Antara bisnes dan tanggungjawab sosial

Saya melihat situasi dimana bisnes pendidikan diuruskan sebagai entiti bisnes. Kekeliruan mula timbul apabila menjalankan bisnes pendidikan dianggap sebagai tanggungjawab sosial.

Dalam beberapa pertemuan dan perbincangan antara orang bisnes dalam industri pendidikan, masih ada perbincangan seperti ini. Institusi pendidikan di Malaysia diuruskan oleh beberapa entity.

 

artikal-12

Ada sebahagiannya yang memang dikendalikan dibawah kelolaan ejensi kerajaan dan sebahagian besarnya adalah kendalian entiti bisnes yang bertaraf syarikat swasta.

Wujudnya entiti bisnes yang bertaraf syarikat swasta ini adalah bertujuan untuk menampung keperluan pendidikan kanak-kanak terutama di kawasan Bandar yang bertaraf ‘urban’.

Kepadatan penduduk dan peningkatan kuasa membeli menyebabkan adanya pilihan yang ibu bapa pilih untuk anak mereka terutamanya bagi keluarga yang berada dalam kategori berpendapatan tinggi.

 

Oleh itu, entiti bisnes yeng menceburi dan menguruskan pusat atau institusi pendidikan mempunyai banyak perbezaan dari segi operasi dan penyeleggaraan bisnesnya.

Pada keadaan tertentu, syarikat swasta dilihat seolah mengambil peluang berbisnes dengan mengabaikan tanggungjawab memberikan pendidikan berkualiti kepada pelanggan.

Secara amnya, ‘kepuasan pelanggan’ adalah perkara pokok yang diutamakan oleh semua entiti bisnes. Hanya dengan kepuasan pelangganlah bisnes dapat menjana pendapatan hasil daripada kepercayaan pelanggan memberikan wang mereka kepada syarikat bisnes untuk perkhidmatan yang mereka mahukan.

Melihat kepada fakta ini, status syarikat atau ejensi kerajaan bukan penentuan kepada kualiti khidmat yang ditawarkan. Namun, dalam banyak keadaan, harga dan yuran pendidikan dikaitkan dengan kualiti pembelajaran.

PELAJARAN

Tugas dan kemahiran berbisnes tidak sama dengan tugas dan kepakaran mendidik. Kerjasama yang betul memberikan hasil yang lebih baik daripada biasa.

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.