MENGURUS PARTNERSHIP – Apa yang mesti ada dalam perjanjian kerjasama?

Sehingga hari ini, masih banyak persoalan yang berkaitan tentang pengurusan partnership. Sama ada ia bermula secara rasmi dengan kefahaman atau secara tidak sengaja tanpa sebarang info asas.

Artikel ini diterbitkan untuk tujuan melihat semua perkara asas, terutama kepada ‘newbie’ atau mereka yang sedang melalui fasa sukar dalam satu bentuk kerjasama.

Sama ada ia bermula dengan pengetahuan atau tidak, setiap penama dalam setiap kerjasama dan perjanjian ‘partnership’ mesti mengamgil tahu dan betindak mengikut keperluan pematuhan.

Berikut adalah antara perkara penting yang mesti ada dalam mana-mana bentuk perjanjian kerjasama. Sekiranya pembawa idea asal kepada kerjasama tidak mempunyai pengetahuan dan tidak pula mengambil khidmat peguam, maka penting untuk kita menyemak sendiri.

Tidak boleh kita menjatuhkan kesalahan ke atas pihak lain sedangkan kita sendiri yang membenarkan keadaan ini berlaku kepada diri kita sendiri.

Mari kita lihat beberapa perkara penting dalam perjanjian kerjasama atau ‘partnership’ yang biasa.

1. Tujuan

Setiap kerjasama mesti ada tujuan yang jelas. Sama ada jenis dan bentuk perniagaan atau aktiviti tertentu yang dipersetujui, ia mesti jelas. Tujuan perjanjian mesti jelas dinyatakan dalam perjanjian.

2. Tugas dan tanggungjawab setiap pihak terlibat

Seterusnya, setiap pihak yang terlibat dalam perjanjian mesti tahu apa yang perlu mereka lakukan. Mungkin ada yang hanya perlu bawa masuk modal sahaja, ada yang bekerja dan membawa masuk modal.

Semua ‘expectation’ kepada tugas dan tanggungjawab setiap pihak mesti jelas. Jika ada 3 pihak, mesti dinyatakan untuk semua 3 pihak dan seterusnya.

3. Imbuhan – apa yang setiap pihak berhak

Tujuan ber’partner’ sudah tentu ada imbuhan dan habuan yang mahu diperolehi daripada kerjasama itu. Ini mesti dinyatakan dalam perjanjian.

Sekiranya ia berbentuk elaun, perkongsian keuntungan atau apa sahaja yang dipersetujui, ia mestilah dinyatakan dengan jelas. Satu-persatu dan difahami oleh semua pihak yang terlibat dalam perjanjian.

Mudahnya, habuan dan imbuhan dalam bentuk kewangan itu mesti dinyatakan dengan jelas. Termasuklah hak setiap pihak kepada bisnes itu.

4. Cara perkongsian atau pembahagian

Apabila bentuk imbuhan dan habuan dipersetujui, maka cara bagaimana ia dilakukan juga mesti dinyatakan dalam perjanjian. Contohnya, jika ia dalam bentuk elaun, bagaimana ia dibayar dan bilangan kekerapan serta tempoh bayaran.

Jika persetujuan dalam bentuk perkongsian keuntungan atau pembahagian dalam bentuk nilai aset tertentu, ia juga mestilah dinyatakan dengan jelas.

5. Pengurusan konflik

Setiap kerjasama dan hubungan, konflik akan berlaku meskipun kita cuba mengelakkannya. Maka, terus masukkan dalam perjanjian cara yang dipersetujui untuk mengurus konflik atau ‘dispute’ yang mungkin berlaku.

Contohnya, ini mungkin dilakukan melalui emel, panggilan mesyuarat khas atau seumpamanya.

Persetujuan untuk memastikan cara setiap konflik diselesaikan juga mesti ditulis dalam perjanjian.

6. Klausa exit

Setiap pintu masuk, mesti ad ajalan keluar. Ini asasnya. Maka, dalam setiap perjanjian, mesti ada klausa bagaimana setiap partner atau rakan kerjasama boleh keluar daripada kerjasama (partnership) itu.

Ini adalah satu perkara normal dan semua pihak mesti bijak untuk bernegosiasi dan bersedia dengan semua kemungkinan ini.

7. Perwarisan

Mati adalah pasti. Maka, mesti ada klausa yang menyatakan tentang apa yang mesti dilakukan sekiranya salah seorang rakan kerjasama mati semasa perjanjian masih sah.

8. Tanda persetujuan semua pihak

Tandatangan semua pihak yang terlibat mestilah jelas ditunjukkan dalam perjanjian beserta info seperti tarikh tandangan diletakkan dan maklumat rasmi lain mengikut keperluan.

9. Lain-lain variasi

Setiap perjanjian mempunyai variasia yang berbeza bergentung kepada apa yang mahu dicapai diantara semua rakan kerjasama. Maka, tidak ada satu perjanjian yang ‘standard’ melainkan kandungan dan klausa wajib yang mesti ada dalam satu perjanjian.

Cara setiap klausa ditulis juga tidak sama bergantung kepada apa yang perlu dilindungi dan yang boleh lepeaskan oleh setiap rakan kerjasama.

Ini semua sebaiknya dilakukan dan disediakan bersama peguam komersial yang bertauliah dengan pengalaman yang memadai. Pengurusan partnership, merupakan satu komitmen.

Maka setiap pihak yang berkepentingan mesti bertanggungjawan ke atas persetujuan yang masing-masing tandatangani.

– Noraminah Omar
November 2022

Share On Social Media

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

More Posts

Book Your 30-Minute Discovery on Personal and Business Potential Consultation NOW

Book Your 30-Minute Free Consultation

Anda Mempunyai masalah dalam perniagaan? Takut untuk membuat keputusan yang tepat?

Jangan risau! Kami akan berkongsi cara bagaimana maklumat sedia ada dalam syarikat/bisnes digunakan untuk merancang penambahbaikan dalam bisnes secara keseluruhan.

Dapatkan satu sesi konsultasi melalui telefon PERCUMA.

Download Free EBook

Download Free EBook

PENGURUSAN HR

Dapatkan 12 kandungan hal pengurusan bisnes pusat pendidikan dalam ebook ini. 

Ebook ini merupakan satu refleksi kepada kita sebagai seorang pengurus atau ‘owner’ pusat pendidikan. Dapatkan perspektif yang berbeza.

Tawaran ini sah sehingga 30.12.2020.
Download sekarang!

Buy EBook

Buy Our EBook Now!

4 thoughts on “MENGURUS PARTNERSHIP – Apa yang mesti ada dalam perjanjian kerjasama?”

 1. hai salam, saya umur 22tahun saya asal Sabah. saya suda 1 tahun kerja sebagai accountat kedai kawan sy ni yang asal KL. jadi kitorang memang business partner tapi secara freelance. dia kerja di semanjung dan sy mengurus semua data2 accountant melalui online. lanjutannya, kawan sy ni ajak nak business partner dengan dia di area Sabah ni tapi lagi 3 bulan saya akan smbung beljar lagi (fulltime), sy memang nak business partner tapi risau kalau ada halangan dalam business dan sekolah sy. mcm mana cara saya nak handle situations begini ya puan? boleh bagi pencerahan dan penerangan yang jelas?

  1. Wasalam.

   Melalui semakan saya, soalan ini sudah ada dijawab melalui emel.
   Namun, saya letakkan juga di sini.

   Semua keputusan yang ada dalah berbentuk peribadi.
   Jika tidak yakin, tidak perlu teruskan.

   Tidak ada pencerahan dan penerangan yang jelas untuk hal ini,
   memandangkan ia bukan perkara teknikal semata-mata.

   Saya yakin, pada masa ini Cikpuan sudah buat keputusan yang baik.
   Selamat maju jaya.

 2. Assalamualaikum puan
  Disini sy ingin bertanya.
  Rakan kongsi sy telah meletak kan keputusan utk sy handle syarikat kami secara solo dgn bermodalkan cash flow shj. oleh krn dia nak run biz sendiri. Kami berdaftar di bwh SSM perniagaan enterprise.
  Sepanjang partnership kami, dia yg membuat keputusan tanpa menerima apa jua cadangan sy.
  Sy pernah mencadangkan, utk yg bekerja perlu ambil gaji dan profit syarikat dimasukan ke akaun syarikat. Utk kembangkan business kami. Beliau x bersetuju dgn cadangan sy. Beliau berkata siapa yg bekerja akan mendapat profit pd hari tersebut. Sekira nya kami berdua kerja. Profit dibahagi dua. Dan sepanjang kedai kami dibuka, sekiranya sy x bekerja dia akan ambil profit bahagian sy.
  Kami juga mengeluarkan sebuah jentera dibawah nama sy n loan yg diluluskan utk ditanggung adalah 9 tahun. Dgn deposit yg berkongsi. Sepanjang beliau mengguna kan jentera, beliau ada buat job lain yg utk kepentingan sendiri/ profit sendiri bukan utk company dan bulanan jentera tetap memakai profit company. Skrg beliau nak menunntut hak, modal kedai dan deposit jentera. Adakah wajar utk sy kata kan, yg beliau sudah mendpt modal dan profit melebihi dr partnership kami. Adakah beliau layak utk menuntut hak? Sy perlukan pendapat puan. Apa yg perlu sy lakukan dan apakah langkah yg boleh sy ambil utk menyelesaikan masalah ini. Pendapat puan amat sy hargai. Terima kasih

  1. Wasalam.

   Lesen enterprise BUKAN syarikat.
   Jadi apa yang Tuan alami ini, adalah berdasarkan persetujuan.
   Apa yang ‘partner’ lakukan nampak macam salah, tetapi dari segi parktikalnya,
   tak boleh nak challenge.

   Maka, semak semula.

   1. Urus bisnes secara solo, tetapi mengapa ada isu ‘psrtnership’? Sepatutnya tak ada.

   2. Bawalah berbincang dahulu untuk buat keputusan sama ada tamatkan sahaja, atau teruskan.
   Banyak perkara berbentuk operasi, asalnya kecil dibiarkan. Sudah besar, mahu dibetulkan sudah sukar.

   Paling penting selesaikan dengan harmoni.

   Didoakan semua urusan Tuan dipermudahkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.